http://organikersag.blogspot.com.tr/ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

HAMAMÖZÜ

AMASYA İLİ HAMAMÖZÜ İLÇESİ
HAMAMÖZÜ İLÇE TANITIMI
hamamözü
amasya hamamözü
hamamözü amasya
HAMAMÖZÜ İLÇE TARİHİ
Hamamözü vadisinde yerleşim Hititler döneminin öncesine dayanmaktadır.
HAMAMÖZÜ RESİMLERİ
HAMAMÖZÜ FOTOĞRAFLARI
HAMAMÖZÜ TANITIMI
HAMAMÖZÜ GÖRSELLER
HAMAMÖZÜ KAPLICALAR
HAMAMÖZÜ TERMALLER
HAMAMÖZÜ
AMASYA HAMAMÖZÜ
 Etilerin idari merkezi Hattuşaş ve Alacahöyük harabelerinin çok yakınında oluşu ve Kızılırmak´ın da yakınında bulunması yanında Eti medeniyetiyle ilgilenen uzmanların bu vadide gerekli arkeolojik incelemeleri yapmaları halinde pek çok hazinenin gün ışığına çıkacağı bir gerçektir. 1991 yılına kadar Gümüşhacıköy’e bağlı bir kasaba iken, bu tarihten sonra ilçe olan Hamamözü’nden Adil Candemir ve Hamit Kaplan gibi dünya şampiyonu güreşçiler yetişmiş, şirin ilçemizin tanıtımında önemli rol oynamışlardır.
Tarihte daha sonra Frigler, Kimmerler (Kuzey Kafkas), peşinden Romalılar bu bölgede görülmüşlerdir. Romalılar´ın büyük yerleşim merkezlerinden olan Hamamözü´nde Romalılar´dan kalma kaplıca, mezar taşları ve eski cami duvarlarında yazılı taşlara rastlanmaktadır. Bundan 30 yıl önce Batı Trakya´da görevli bir öğretmen vasıtasıyla adı geçen taşlardan bir tanesinin fotoğrafları çekilerek Yunanistan´a götürülmüş ve Roma tarihi uzmanlarına incelettirilmiştir.
 Yapılan tercümelere göre ilçemizin yerinde M.S. 50 li yıllarda Romalılar´a bağlı Paros tarafından üç kubbeli veya üç ayrı hamam yaptırılarak adına izafen (Poros) taşı kazılarak kaplıca duvarına konulduğu öngörülmüştür. Cami avlusundaki yazılı taşın ise M.S. 300 tarihinde ölen bir papaz kızının mezar taşı olduğu söylenmektedir. Yapılan bazı çalışmalar sonucu kaplıca çevresinde kubbeler ve kemerler ortaya çıkarılmıştır.
Hamamozu camisi
Ayrıca çevrede Romalılar´a ait büyük mezarlıklar bulunduğu da söylenmektedir. Yapılacak arkeolojik araştırmalar sonucu bunlara benzer pek çok tarihi vesikaları çoğaltılabileceğine inanıyoruz.
İlçemiz halen, Amasya´ya bağlı 1437. nüfuslu küçük ve şirin bir ilçedir. Toplam 18 köyü bulunmaktadır. Köyleri de dahil toplam nüfusu 4700 civarındadır.
Hamamozu sehir meydani
Büyük Selçuklu İmparatoru, Melik Şah´a bağlı kumandan Danişmend Ahmet Gazi 1075 yılında elli bin kişilik bir orduyla Tokat´ı ve daha sonra Amasya´yı ele geçirdikten sonra Çorum´u almak üzere yakın akrabası Çavlı Gazi beyi görevlendirir. Çavlı bey, Karatekin ve Serkes Ahmet Gazi ile Çorum üzerine yürür. Ancak o zamanın Çorum valisi Mastura Kastamonu´dan yardım talebinde bulunduğundan Çorum´u alamamıştır.
Hamamozu evleri
 Bunun üzerine Melik Ahmet Gazi otuz bin kişilik askeri ve üç kumandanı ile Çorum´u zapt eder. İltekin Gazi´yi yanına alarak, Osmancık´ı almak üzere Çorum´dan ayrılır. Çankırı yöresinin fethi içinse Çavlı ve Karatekin beyleri görevlendirir. Osmancık alındıktan sonra burasını Alayunt boyundan Osman Bey´e verir ve Osmancık´tan ayrılır ve ilçemiz Hamamözü üzerinden Gümüşhacıköy ve Merzifon´u alarak Amasya´ya döner.
Hamamozunde yaz
 2. Kılıç Aslan, Danişmendler´e 1095 yılında son verince Amasya´yı oğlu Melik Nizamettin Argun Şah´a devreder. Bu zamanlarda Danişmendler´den kalan yöremiz Argun Şah´ın mahiyetinde bulunan Arkut Bey´in himayesine verilir. Şu anda ilçemizdeki kaplıcalarımızın ilk onarımı bu devirlerde Arkut Bey tarafından yaptırılır. Buna izafen de kaplıcalarımıza ´´Arkut Bey Hamamı´´ denilmiştir. Daha sonra Osmanlı devrinde Hamamözü Gümüş´ün zenginlerinden Kamil ve İbrahim beylerin çiftliği haline getirilmiştir.
Hamamözü Termal Havuz
Daha sonraları Kafkasyadan göç ettirilen Çerkesler tarafından Kamil ve İbrahim Beylerden satın alınarak1887 yılında 60 haneli bir köy olarak kurulur.1910 yılına kadar köy olarak kalan Hamamözü 1910 yılında nahiye merkezi olur.1991 yılında ilçe teşkilatı kurularak İl merkezine bağlı bir ilçe olur.

HAMAMÖZÜ İLÇE TARİHİ
İLÇEMİZ HAMAMÖZU
İlçemizTarihçemizSpor EtkinlikleriKaplıcalarımız
İlçemiz Hamamözü, Amasya´ya bağlı ve il merkezine 90km, Çorum il merkezine 43 km. uzaklıkta, 16 köyü bulunan 1700 nüfuslu şirin bir ilçedir. (Toplam Nüfus 6000). İlçemizin kuzeyinde Gümüşhacıköy, kuzeybatısında Osmancık ve güneyinde Laçin ilçeleri ile Çorum ili bulunmaktadır.

İlçemizin çevresinde ise kuzey ve batı bölümünde İnegöl Dağları, doğu ve güneyinde ise Saray Dağları ve Eğerci Tepesi (1650m) bulunmaktadır.
İlçemiz belediyesi 1972 yılında kurulmuştur. Hamamözü, 23 km kuzeyinde bulunan Gümüşhacıköy´ e bağlıyken 1991 yılında ilçe olmuştur. İlçemize ulaşım, Samsun - İstanbul karayolu üzerinde bulunan Amasya´ya bağlı Merzifon ve Gümüşhacıköy ilçeleri; Çorum´un Osmancık ilçesi ya da Çorum merkez ve Laçin ilçesi üzerinden yapılmaktadır.

İlçemiz Hamamözü, Karadeniz ve Kara İklimi´nin geçiş bölümünde yer almaktadır. Burada tipik bir kara ikliminin görüldüğünü söylemek daha doğrudur. Hamamözü, Türkiye turizmine ilçede bulunan iki önemli kaplıca tesisi ile hizmet etmektedir. Bunlar Arkutbey Şifa Kaplıcaları ve Gimpaş Termal Tesisleridir.
İlçemizde 2 doktoru, 3 ebe-hemşiresi, 1 laborantı, 1 çevre-sağlık memuru, 2 ambulansı ve 3 hizmetlisi bulunan bir sağlık ocağı mevcuttur.
İlçede güvenlik, İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı tarafından sağlanmaktadır.
İlçede Polis Teşkilatı ve adli kurumlar dışında bütün resmi daireler bulunmaktadır. Ayrıca Ziraat Bankası Hamamözü Şubesi de 1999 yılından beri hizmet vermektedir.

İlçede iki ilköğretim ve bir çok programlı lise olmak üzere üç okul bulunmaktadır. Köy okullarının dördü dışındakilerin tamamı taşımalı eğitim kapsamındadır. İlçeye kaplıca dolayısı ile gelen misafirlerimizin, pansiyonlarda veya 4 yıldızlı Gimpaş Termal Tesisleri´nde konaklama imkânları vardır. İlçemizde, bütün ihtiyaçları karşılayacak lokanta, kuyumcu, benzin istasyonu gibi her türlü iş yeri mevcuttur.
Yaylalarımız ve mesire yerleri: İlçe merkezine 8 km uzaklıkta, adını yakınında bulunan Omarca Köyü´nden alan Omarca Çamlığı ile ilçe merkezinde bulunan Kuştepe gibi piknik ve mesire alanları mevcuttur. İlçe merkezinin güneyinde bulunan Saray Dağları (1630m) üzerinde bulunan yaylalarımız görülmeye değerdir.

İlçe merkezine 13 km uzaklıktaki Yeniköy sulama göleti balık tutmaya elverişlidir. İlçemiz köylerinden Yukarı Ovacık ta ise Aksu Alabalık Tesisleri vardır.

Hamamözü Şifalı Kaplıcaları
ARKUTBEY KAPLICALARI
Kısa Tarihçesi:

KAPLICALAR
İlçemize ait kaplıcaların geçmişi, milattan önceki yıllara kadar uzanır. Ancak kesin bilgiler Selçuklu devri Kılıç Arslan´ın Danişmentliler´e 1095 yılında hükmetmesi sonucu Amasya´yı oğullarından Melik Nizamettin Ergun Şah´a devretmesi ve Argun Şah´ın bölgemizi Arkut Bey´in himayesine bırakması sonucu; yer yüzüne sızıntı halinde çıkan suyumuz o günün imkanları nispetinde yeniden bir kaplıca inşa ettirilmiştir.

Kaplıcalarımızın Arkutbey Hamamı ismi de buradan gelmektedir.
Daha sonra, tabiat şartları nedeniyle Kaplıcalar yeraltında kalmıştır. Zamanla yapılan araştırmalar sonucu o günlere ait eserler ve su kemerleri göze çarpmaktadır.
1303 yılında dedelerimiz bu yöreye yerleştiklerinde kaplıca tamamen kapanmış sıcak su sızıntılarından başka hiç bir emare ortalıkta kalmamıştı. O günlerin imkanları ile kaplıcalarımız ikinci kez inşa edilmiş ve hala aynı düzen ile hizmet etmektedir. Kaplıcanın ismi yörenin ismini alarak ´´ HAMAMÖZÜ KAPLICALARI´´ olmuştur.
Ne yazık ki o günün şartları, bu güne cevap vermekten çok geride kalmıştır.Bu görüş açısından Belediyemiz 1977 yılında İller Bankası ile irtibata geçmişse de Hamamözü´nün layık olduğu modern Termal Tesisler ancak 2000 li yıllarda hizmete girmiştir.
Kaplıcamızın mülkiyeti Hamamözü Belediye´sine ait olup, müstecir tarafından işletilmektedir.. Kaplıcamız Bayanlar ve Erkekler kısmı olarak sabah 4:00 -24:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Yaz aylarında 13:00-18:00 saatleri arasında değişim yapılmaktadır (Pazar günleri hariç). Kaplıcamıza gelen misafirlerimize giriş ve çıkışlarda peştemal, büyük havlu, baş havlusu işletmeci tarafından verilmektedir.
Arkutbey Kaplıcaları bayanlar, erkekler ve özel aile banyoları ile cafe bölümlerinden oluşmaktadır.
HAMAMÖZÜ İLÇE TERMAL TESİSLERİ
HAMAMÖZÜ TERMAL TESİSLERİ
Tesisimiz bir kaplıca (kür) merkezi olup, çıkış sıcaklıgı 42,5 derece olan termal su ile faaliyet göstermektedir. Proje bakımından tamamen tedavi amaçlı olarak inşaa edilmiştir.
Aktiviteler:
Tesisimizde 56 adet çift kişilik, 2 adet üç kişilik ve 5 adet de suit olmak üzere 63 oda bulunmakta olup, toplam 130 yatak (ekstra yataklar ile 150) kapasitelidir. Tüm odalar balkonlu olup; TV, minibar, direkt telefon hattı, saç kurutma, sıcak-soğuk iklimlendirme ve kalorifer sistemi donanımlıdır. Otel olarındaki banyolarda termal su kullanılmaktadır.Aynı
Giriş, Dinlenme ve Havuzlu olmak üzere üç adet lobisi , oyun salonu, 150 kişi kapasiteli restaurantı, 100 kişi kapasiteli konferans salonu, TV salon, yuvarlak masa toplantı salonu, 60 araçlık açık otoparkı, mağzası, çay bahçesi, kafeteryası, piknik alanı, spor kompleksleri bulunmaktadır.
HAMAMÖZÜ YÜZME HAVUZLARI
YÜZME HAVUZLARI:
2000 metrekarelik tamamen kapalı, uzay çatı dizaynlı olan kompleks içinde;
-Termal Havuz (Büyükler) - Boyutları: 10x20x1.45 m. Jakuzi basamaklı
-Termal Havuz (Küçükler) - Boyutları: 5x10x0.45 m.
1-Termal su ile doldurulmuştur, sürekli dolum olup, üstten taşmalı , her yerde aynı derinlikteki büyükler ve küçükler için birer adet yüzme havuzu mevcuttur.
Bayanlar 08:00 - 16:00 arası
Temizlik 16:00 - 16:30 arası
Baylar 16:30 - 02:00 arası.
SAUNA :
Fazla kilo problemlerinizi ve günün yorgunluğunuzu hemen havuzun yanıbaşındaki saunamızda atabilirsiniz. Rahatlığın keyfine varın.
FİTNESS CENTER
Gerekli kondisyonel ve vücutsal periyodik bedensel hareketlerinizi yapabileceğiniz veya formunuzu koruyabilmeniz için gerekli olan her türlü aletli veya yer hareketli, mekanik ve elektronik aletlerle donatılmış salonumuz sizlerin hizmetindedir.
KÜR HAVUZLARI
Bay ve bayanlar için ayrı ayrı derinliği 1.5 m., oturma derinliği 0.5 m., yüzey alanı 10 metrekare sekizgen planlı ,termal su ile doldurulmuş bu havuzlarımızda misafirlerimiz sağlık amaçlı sualtı oturma ve termal su buhar kürü yapabilmektedirler.
TÜRK HAMAMLARI
HAMAMÖZÜ
Bay ve Bayanlar için ayrı ayrı klasik Türk hamam kültürüne uygun; yedi kurnalı, göbek taşlı olup termal su kullanılmaktadır.
ÖZEL AİLE BANYOLARI
17 adet küvetli, duşlu, klozetli ve lavabolu olan ve termal su ile hizmet veren banyolarımız dizayn olarak otel odalarındaki banyolarla aynı özelliklere sahip olduklarından genellikle Günübirlikçi misafirlerimiz tarafından tercih edilmektedir. Otel müşterilerimiz ise tercih ederler ise ücretsiz kullanım hakkına sahiptirler.

HAMAMÖZÜ İLÇE MESİRE YERLERİ
Yaylalarımız ve mesire yerleri:
İlçe merkezine 8 km uzaklıkta, adını yakınında bulunan Omarca Köyü´nden alan Omarca Çamlığı ile ilçe merkezinde bulunan Kuştepe gibi piknik ve mesire alanları mevcuttur. İlçe merkezinin güneyinde bulunan Saray Dağları (1630m) üzerinde bulunan yaylalarımız görülmeye değerdir.

HAMAMÖZÜ GÖLKÖY
İlçe merkezine 13 km uzaklıktaki Yeniköy sulama göleti balık tutmaya elverişlidir. İlçemiz köylerinden Yukarıovacık´ ta ise Aksu Alabalık Tesisleri vardır.

HAMAMÖZÜ İLÇE KÖYLERİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder